Flyttdax

Satan vad jag har legat i sista tiden. Vi får nycklarna till nya lägenheten redan i morgonbitti och jag har roddat ihop en flytt med 4 dagars framförhållning. Puh! Inte helt lätt med en dunderförkylning som nu har resulterat i en bihålsinflammation och penicillin.

Tjejen som ska hyra våran lägenhet var här igår och skrev papper. Hon köper också våran soffa, soffbord och tv-bänk så flytten av möblerna kommer gå plättlätt nu! Vi har hittat en ny fin soffa och en tv-bänk som vi ska köpa av vår vän Malin. Så himla himla bra!

Allting har verkligen flutit på så bra och smidigt så vi börjar undra när det ska skita sig?! ;) Aldrig, tror jag, eftersom vi båda är så jävla handlingskraftiga.

På lördag går flyttlasset med alla möbler och mina underbara föräldrar har gått ihop och hyrt en lastbil till oss i inflyttningspresent. SÅ skönt att slippa lägga pengar på det när man vill lägga dom på nya lägenheten.

Drömmen på tredje våningen

Den är äntligen våran. Den nyrenoverade trean på 84 kvadratmeter. Med ett stort badrum med badkar och plats för tvättmaskin/torktumlare, gästtoalett, stor klädkammare, kök med hel kyl och frys, vita luckor och en bänkskiva i mörkt trä. Sovrum, gästrum/kontor och vardagsrum. Balkong på 16 kvadratmeter med sol från morgon till kväll.

Det är som att hamna i lägenhetshimlen! Inflytt redan 1 maj så det är bara att börja packa. Bostadsrätten vi bor i idag ska hyras ut till en bekant under tiden den ligger ute till försäljning. Allting har löst sig fantastiskt, och på bara en vecka!

Fasen vad jag har kämpat på bra för att allting ska gå i lås! Och känslan som nu infinner sig när man är i mål är oslagbar.

 

Yoghurtsill med vitlök, chili och basilika

 

2 burkar inläggningssill á 420g
2 msk sweet chilisås
1 kruka basilika
0.5 st vitlöksklyfta
4 dl grekisk yoghurt
1 st citron, rivet skal
2 msk olivolja
flingsalt
svartpeppar från kvarn

Häll av sillen och låt all vätska droppa bort.
Blanda sweet chilisås, hackad basilika, riven vitlök, yoghurt, rivet citronskal,
olivolja och krydda med flingsalt och svartpeppar.
Skiva sillen i bitar och blanda den med såsen.
Fyll en sillburk eller sillkrus och låt med fördel sillen stå 1–2 dagar.
Om man vill kan sillen ätas direkt.

Svartvinbärssill med stjärnanis

 

2 burk inläggningssill 420g
2 lagerblad
6 kryddpepparkorn
4 stjärnanis
2 dl frysta svartvinbär
1 sats ättikslag (koka 1 dl ättiksprit 23%, 3dl vatten & 2 dl socker och låt svalna)

Häll av, skölj och skär sillen i sneda bitar.
Varva kryddor och svarta vinbär med sillen.
Häll på ättikslagen så att den täcker.
Ställ i kylen 1-2 dygn.

Senap- och espressosill

 
2 burkar inläggningssill á 420g
1 dl crème fraîche
flingsalt och svartpeppar från kvarn
dl senapssås (se recept nedan)

Senapssås
dl senap, svensk, finkornig
msk rödvinsvinäger
msk strösocker
tsk flingsalt
svartpeppar från kvarn
dl solrosolja eller rapsolja
3 msk kallt espressokaffe

Vispa samman senap, rödvinsvinäger, strösocker, flingsalt och svartpeppar. 
Tillsätt oljan i en tunn stråle under vispning.
Smaksätt med kall espresso.
Häll av sillen och låt all vätska droppa bort.
Skiva sillen i bitar och blanda den med senapssåsen och crème fraîche.
Smaksätt med kryddor och fyll en sillburk eller sillkrus och låt med fördel sillen stå 1–2 dagar.
Om man vill kan sillen ätas direkt.

Bara en bild

Min galet goda fisk- & skaldjursgryta med cognac

 
4 PORTIONER

2 msk smör
1 kina vitlök, pressad (eller 3-4 vanliga vitlöksklyftor)
1 gul lök, finhackad
1 morot, hackad
1 palsternacka, hackad
1 fänkål, hackad
1 ½ tsk dillfrön
1 tsk torkad timjan
2 lagerblad
7 vitpepparkorn
2 msk rödvinsvinäger
2 msk tomatpuré
400 g torskfilé
400 g laxfilé
300 g räkskal
6 dl vitt vin
5 dl vispgrädde
3 msk cognac
300 g skalade räkor
1 nät blåmusslor
½ dl dill, hackad
salt och peppar

Smält smör i en kastrull och fräs vitlök, lök, grönsaker, dillfrö, timjan, lagerblad och vitpepparkorn. Tillsätt tomatpurén när löken blivit glansig och dofterna börjat komma ut från grönsakerna.

Häll i räkskalen och rör runt. Häll i vinet och vinägern och låg sjuda 20 minuter. Om vätskan dunstar för mycket kan man tillsätta lite vatten (eller mer vin!).

När fonden är lagon robust, sila av den och koka upp igen.
Redusera den till 2/3.

Tillsätt grädde och låt koka ihop 15 minuter.
Tillsätt cognacen och smaka av med salt och peppar

Skär fiskfiléerna i lagom stora tärningar och lägg ner i grytan tillsammans med räkorna.
Ta upp en fiskbit efter 5 minuter och se efter om den är klar.

Tvätta och ånga sedan musslorna under lock med lite vatten tills de öppnat sig, ca 2-3 minuter.
Ta sedan upp musslorna och blanda ner i grytan.

Servera med god aioli och en bit bröd.

Det är skönt när det är enkelt

Idag har jag varit hemma med min förkylning. Jag har kännt mig trött/seg/hängig sen i söndags morse utan att egentligen känna mig sjuk. Det var först igår som jag började känna mig varm, fick ont i kroppen och började få besvär med huvudvärk. I morse när jag vaknade var jag pang-förkyld! Men det känns redan bättre av att jag har kunnat ligga ner och vila idag så i morgon blir det jobb igen :)
 
Eftersom jag inte är världens piggaste tjej just nu blev det färdig (läs fryst) pyttipanna till lunch som jag gräddstuvade och kryddade med massa persilada och nymalen peppar. Det är verkligen gott. Det sved nog hos Peter när han ringde på lunchrasten och jag berättade vad jag åt, detta är bland det godaste han vet, men ändå äter vi det extremt sällan när vi båda är hemma.
 
 
 
 

Bara en bild

Grön ärtsoppa med fetaost

Igår var det ingen hemma som orkade ställa sig och laga någon avancerad middag. Peter hade varit på fotbollsmatch med min pappa och sett AIK spela på Friends Arena och jag hade legat i soffan större delen av eftermiddagen med huvudvärk framför en film. Så jag gjorde en jätte god ärtsoppa och strödde små fetaostbitar över. Super god, både med och utan osten.

4 Portioner
600g frysta gröna ärtor
1L vatten
2 hönsbuljongtärningar
2dl crème fraîche
Peppar
1 paket fetaost

Koka upp vatten med buljongtärningarna. Lägg i ärtorna och ställ kastrullen åt sidan i 3-5 minuter. Mixa sedan ärtorna så att soppan blir slät. Ställ tillbaka kastrullen på spisen och koka upp på nytt tillsammans med crème fraîche och låt sjuda några minuter medan du skär osten i mindre bitar. Krydda efter smak med nymald peppar. Häll soppan i tallrikar och strö över lite av osten.

Favorit marinaden

Detta är min absoluta favoritmarinad och det har tagit lång tid att få alla ingredienser i perfekt balans. Den passar perfekt till både kyckling och kött.

 

1 SATS
2 kina vitlökar
2 msk olivolja
2 msk balsamvinäger
2 msk honung
2 msk soja
2 krm chiliflakes
salt och peppar

Pressa vitlökarna i en skål.
Häll i alla ingredienserna och blanda väl.
Smaka av med salt och peppar.

Mammas saffranspasta med chiliscampi

 

4 PORTIONER
1 paket med tagliatelle, beräkna för 4 personer
300-400 g scampi
1 g saffran (2 kuvert)
1 ½ tsk chiliflakes
10 coctailtomater
ruccola sallad
olivolja
flingsalt

Dela coctailtomaterna i halvor.
Koka upp pastan och häll av vattnet.
Häll rikligt med olivolja i en stekpanna, ca 2 cm.
Häll i saffran och chiliflakes i oljan och blanda väl. 
Häll i den frysta scampin och fräs dom tills dom fått färg.
Om oljan i stekpannan börjat ta slut, häll i mer så att det är ca 2 cm igen.
Häll över scampin och saffransoljan över den färdigkokta pastan.
Blanda i tomaterna och ruccolan.
Strö över rikligt med flingsalt.

 
 
 

Stekbord

Grillen vi haft på balkongen har stått ute hela vintern och fungerar inte längre toppen. Så igår beställde jag hem ett stort stekbord ur Christian Hellbergs nya serie :) Den skickades idag så heeeeeela helgen tänker jag stå på balkongen och grilla kött och färska grönsaker! Så himla himla nice!

När mannen är borta...

... dansar Sandra på bordet!

Peter var iväg på möten till sent igår så jag passade på att ha en mysig ensamkväll. Först solade jag på eftermiddagen på balkongen med ett glas rosevin och sen tog jag cykeln ner till ICA och köpte rökta räkor, vanliga räkor, chili aioli och charkens egna romsås. Hemma rosade jag bröd till och slog på Sex and the City the movie 2. Perfekt Lill-Lördag :-)

RSS 2.0